Kiedy zbieramy Chmiel –
Młode pędy – jedynie przez kilkanaście dni na przełomie kwietnia i maja,
Szyszki – jesienią.
Działanie Chmielu:
Chmiel – (Głownie szyszki) Działa moczopędnie, oczyszczająco i pobudza łaknienie. Ma właściwości uspokajające i nasenne, dzięki zawartości lupiliny. Zawiera również żywice, flawonoidy, cholinę, olejki eteryczne, garbniki. Jak i inne zielone warzywa jest źródłem witaminy C, flawonoidów i kwasu foliowego.
Jak jest używany:
W niektórych rejonach Francji chmiel jest używany jak szparagi, zarówno męskie jak i żeńskie kwiaty chmielu dodaje się do sałatek. Kwiatostany zbiera się jesienią i suszy. W Polsce używa się szyszek chmielowych jako przyprawę do piwa i czynnik powodujący wzrost chleba. Z szyszek chmielu można parzyć uspokajającą herbatę. Jadalne są też młode liście ( do końca maja) i mięsiste korzenie.
Wybrałam tę roślinę , gdyż na tych terenach zajmowano się jego uprawą i sprzedawano nasiona chmielu.